Sałatka z gotowaną piersią z kurczaka, smaczna, prosta, idealna na spotkanie z przyjaciółmi, ale też na kolację czy przekąskę. Nie ma dużo składników, dlatego przygotowanie nie trwa długo, a pierś z kurczaka możemy zastąpić gotowanym mięsem z kurczaka pozostałym z rosołu.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 puszka kukurydz
- 1 cebula mała
- 50 gram rodzynek
- 3-4 ogórki kiszone
- 4-5 łyżek majonezu
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, zagotować wodę , osolić do smaku i włożyć pierś, gdy się zagotuje dodać liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować na wolnym grzaniu, nie za długo 15-20 minut. Kukurydzę odsączyć. Zimną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wyłożyć na salaterkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i tak samo pokroić cebulę.Dodać do sałatki, wymieszać. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć, dodać do sałatki i wszystko wymieszać z majonezem, dodać pieprzu do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz