Początek jesieni

18 lipca 2020

Pikle warzywne kolorowe

Pikle warzywne kolorowe, to mieszanka obgotowanych  warzyw takich jak kalafior, marchew, cukinia, papryka, fasolka szparagowa, cebula, ogórki. Zalewa jest podobna jak do ogórków konserwowych. Pikle ładnie się prezentują, są smaczne, można podać je jako zakąskę, lub jako sałatkę do mięsa do obiadu.


Składniki:

  • kalafior
  • cukinia
  • ogórki
  • fasolka szparagowa
  • marchew
  • cebula
  • papryka

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Do każdego słoika:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • gałązkę kopru
  • 1/2 łyżeczki gorczycy

Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć, marchew obrać, cukinię jeśli młoda zostawić w całości, jeśli stara to wyjąć nasiona i obrać. Kalafior podzielić na różyczki i obgotować 1-2 minuty. Marchew pokroić na plastry obgotować 2-3 minuty. Fasolkę można zostawić w całości lub pokroić i obgotować. Ogórki kroimy na kawałki, tak samo cukinię i paprykę. Cebulę najlepiej małą na połówki. W słoikach układamy warstwami warzywa, dodajemy przyprawy. Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Zakręcić słoiki i pasteryzować 12-15 minut,

1 komentarz: