Ogórki z papryką ostrą jak sama nazwa wskazuje są pikantne, trochę słodkie, idealne jako zakąska do wódeczki, ale też dobrze smakują do kanapki z wędliną, a nawet do obiadu. Najlepsze są do tego małe ogórki, nie wyrośnięte.
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżki soli kamiennej
- 500 gram cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 8 łyżek oleju
- 1 duża główka czosnku krajowego
- 1 łyżeczkę papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, każdy przekroić na ćwiartki, a następnie zasypać solą, wymieszać i zostawić na co najmniej 6 godzin. Odlać powstałą wodę z ogórków. Ugotować zalewę z octu, oleju i cukru i ostudzić ją. Do ogórków dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku i paprykę, zalać zalewą i zostawić na 12 godzin. Słoiki wyparzyć, włożyć ogórki razem z zalewą i zakręcić nakrętki. Pasteryzować od zagotowania 7 minut. Ogórki konserwowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz