Ogórki kiszone, zdrowe, pyszne, kiszę co roku, nie wyobrażam sobie, żeby ich nie zrobić. Ogórki kisi się bardzo prosto, najważniejsze aby ogórki były z wiadomego miejsca, ja mam swoje, bez nawozów. Przepis na ogórki jest w naszej rodzinie od dawna, tak robiła moja babcia, moja mama i tak robię ja.
- ogórki
- 1 łyżka soli kamiennej nie jodowanej
- gałązka kopru z nasionami
- kawałek korzenia chrzanu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu
- słoik litrowy
- wrząca woda
Wykonanie:
Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i sparzyć wrzącą wodą. Ogórki umyć dokładnie i odsączyć, ułożyć ciasno w słoiku. Na wierzch włożyć przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz, chrzan i koper. Przyprawy kładziemy na ogórki, aby ogórki były jakby obciążone, wsypujemy łyżkę soli i zalewamy wrzącą wodą, tak aby wszystko było przykryte wodą. Zakręcamy nakrętki i od razu wynosimy do piwnicy czy spiżarni. Ogórki są bardzo dobre, twarde aż do lata. Niektórzy robią ogórki w butelkach plastykowych po mleku, czy wodzie, do takich butelek wlewamy wodę przegotowaną lekko ciepłą, reszta składników i sposób wykonania ten sam, ogórki muszą być mniejsze, aby zmieściły się w otworze butelki.
Ogórki kiszone uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJaka łyżka kopiasta czy płaska
OdpowiedzUsuńPłaska czy kopiasta łyżka
OdpowiedzUsuńŁyżka duża, taka od zupy, nie płaska, tylko z małą górką, ale nie czubata, pozdrawiam!
UsuńCzy 1 łyżka na słoik czy na 1litr wody to różnica dziekuję za inf.
UsuńJedna łyżka na słoik litrowy, pozdrawiam!
UsuńOptymalnie do kiszonek 2 max 3% soli niejodowanej na litr wody - tak najłatwiej to 2 do 3 dkg / litr wody - NIE GOTUJEMY WODY - im twardsza tym ma więcej minerałów i ogórki są lepsze, Zestaw przypraw perfekcyjny.
Usuńod kilku lat robię w butelkach są super i na 1 litr wody daję 2 normalne łyżki duże soli i nie zalewam gorącą zalewą i sa twarde i bardzo smaczne .Staram się jak najciaśniej układać ....Smacznego ,
UsuńZgadzam się z Anonimowym, nie powinno się gotować wody do kiszenia ogórków, a przyprawy i sól jak kto lubi, ja daję łyżkę soli na litr wody
UsuńJa bym dał łyżkę na litr wody. Gdyż słoik z ogórkami to jeszcze mniej miejsca/wody bedzie
Usuń👍
OdpowiedzUsuńSoli nie trzeba gotować z wodą ?
OdpowiedzUsuńNie, ona się rozpuści w gorącej wodzie, ogórki są naprawdę dobre, pozdrawiam!
Usuńdziękuję za odpowiedź. Jutro będę robić z tego przepisu 🙂
UsuńU mnie od pokoleń do kiszenia ogórków była woda z kranu i ogórki są zawsze pyszne i chrupiące
OdpowiedzUsuńAle kiedyś woda była dobra, można było pić prosto z kranu, a teraz nie.
Usuńpolecam oczyszczać wode szungitem, o wiele lepsza niz ta z butelek do picia
UsuńAle ze gorąca woda do tych plastikowych butelek?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńButelki plastikowe zalewam wrzątkiem i daję 4 dag soli na 1 ltr wody
UsuńGdybyś zalala gorącą wodą to ta butelka by się sprawowała nie wprowdzaj w bład
UsuńNie wprowadzam ludzi w błąd, trudno jest przeczytać przepis do końca?, wrząca woda jest do słoików, a na końcu jest napisane, że do butelek ciepła, letnia, ale przegotowana wystudzona.
UsuńW przepisie jest napisane, że do plastikowych butelek woda przegotowana ciepła, nie gorąca.
OdpowiedzUsuńPrzepis okej ale kiszenie w plastyku to nie
OdpowiedzUsuńDobrze bo nie powinno się kisić w plastykach jest nie zdrowo
Czy jedna lyzka soli na sloik to nie za duzo moja mama dawala na litr Woody tyle
OdpowiedzUsuńNie za dużo, ogórki nie są za słone, pozdrawiam!
UsuńJa również tylko robię ogórki kiszone w butelkach po mleku od razu na działce woda z kranu 1 łyżka soli na litr wody są super.robie już od lat
OdpowiedzUsuńMoja mama dawała 2 plastie łyżki soli kamiennejna litr wody
OdpowiedzUsuńJa tez daje 2 łyżki na litr wody robię to już 40 lat i nie daje ziela angielskiego i listka laurowego to daje do korniszonych pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPycha wyszły, mniam
OdpowiedzUsuń35g/litr wody
OdpowiedzUsuńDo plastiku wrzącą zalewę ???
OdpowiedzUsuńProszę przeczytać do końca przepis, jest napisane że woda ciepła, nawet może być letnia, ale przegotowana wcześniej i ostudzona.
UsuńWychodzą super z pani przepisu, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń