Sezon ogórkowy w pełni, czas robić przetwory. Ogórki kiszone w słoikach z dodatkiem papryki, są bardzo smaczne, ale też i bardzo zdrowe. Papryka to skarbnica witaminy C, a kiszona ma jej jeszcze więcej, dzięki niej ogórki są twarde, nie pleśnieją i dobrze się przechowują. Do kiszenia najlepsze są ogórki niezupełnie dojrzałe, zdrowe i średniej wielkości
- ogórki
- słoiki
Przyprawy na słoik litrowy:
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- kawałek chrzanu
- baldachim kopru
- 1 łyżka soli kamiennej
- 2 kawałki papryki
- przegotowana gorąca woda
- słoiki litrowe
- liść porzeczki czarnej
Wykonanie:
Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Ogórki dokładnie umyć, ułożyć w słoikach, dodać dwie cząstki umytej papryki, zostawić 3 cm od góry. Do każdego słoika włożyć przyprawy: ziele angielskie, chrzan, liście laurowe, koper, czosnek, dodać sól i zalać wrzącą wodą, ogórki muszą być przykryte wodą, a koper najlepiej jak jest na wierzchu, zakręcić nakrętki i wynieść do piwnicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz