Kompot z wiśni to jeden z najlepszych kompotów. Dlatego warto zrobić z nich zapasy na zimę, a potem cieszyć się ich smakiem. Wiśnie na kompot można wypestkować, lub tylko nakłuć owoce drewnianą wykałaczką, aby nie pękały w czasie pasteryzacji.
Składniki:
- 1 kilogram wiśni
- 1/2 litra wody
- 250 gram cukru
- słoiki z zakrętkami
Wykonanie:
Wiśnie dokładnie przebrać, umyć i odsączyć. Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć. Zagotować wodę z cukrem. Wiśnie nakłuć wykałaczką i ułożyć w słoiku, zostawiając 3 cm od góry. Zalać gorącym syropem, wytrzeć do sucha brzeg słoika i całą nakrętkę, zakręcić słoiki i pasteryzować od zagotowania 25-30 minut. Pasteryzować słoiki w garnku wyłożonym ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz