Początek jesieni

6 lipca 2020

Klopsiki w sosie kurkowym

Zaczął się sezon na kurki, a to bardzo smaczne grzyby, idealne do jajecznicy, ale bardzo dobre też do sosów. Klopsiki wieprzowe w sosie kurkowym, ze śmietaną to proste, a zarazem smaczne danie, dość szybkie w przygotowaniu.


Składniki:

  • 600 gramów mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 2 cebule lub jedna duża
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 gramów kurek
  • sól 
  • pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • zielona natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:
Mięso najlepiej z łopatki umyć i zmielić przez maszynkę razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć, część dodać do mięsa, a resztę zostawić do sosu. Mięso wyrobić ręką, dodać jajko i przyprawy, doprawić do smaku. Moczyć ręce w wodzie i  formować okrągłe klopsiki. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną, każdy klopsik obtoczyć w tej mieszance. Kurki oczyścić i umyć, mniejsze zostawić w całości, a większe przekroić. Klopsiki obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę, kurki i masło, obsmażyć, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić. Klopsiki podlać wodą, dusić 25 minut. Jeśli sos jest za rzadki, zaprawić go mąką wymieszaną z odrobiną wody, a na koniec dodać śmietanę i zieloną natkę pietruszki. Klopsiki podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówki, czy nawet z ogórkiem kiszonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz