Zaczął się sezon na kurki, a to bardzo smaczne grzyby, idealne do jajecznicy, ale bardzo dobre też do sosów. Klopsiki wieprzowe w sosie kurkowym, ze śmietaną to proste, a zarazem smaczne danie, dość szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 600 gramów mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 mała czerstwa bułka
- 2 cebule lub jedna duża
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 gramów kurek
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- zielona natka pietruszki
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso najlepiej z łopatki umyć i zmielić przez maszynkę razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć, część dodać do mięsa, a resztę zostawić do sosu. Mięso wyrobić ręką, dodać jajko i przyprawy, doprawić do smaku. Moczyć ręce w wodzie i formować okrągłe klopsiki. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną, każdy klopsik obtoczyć w tej mieszance. Kurki oczyścić i umyć, mniejsze zostawić w całości, a większe przekroić. Klopsiki obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę, kurki i masło, obsmażyć, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić. Klopsiki podlać wodą, dusić 25 minut. Jeśli sos jest za rzadki, zaprawić go mąką wymieszaną z odrobiną wody, a na koniec dodać śmietanę i zieloną natkę pietruszki. Klopsiki podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówki, czy nawet z ogórkiem kiszonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz