Bułki z jagodami czyli jagodzianki goszczą co roku u nas, lubimy je wszyscy, a że jagody obrodziły możemy jeść je często. Jagodzianki z ciasta drożdżowego, mięciutkie, pachnące wanilią i pełne jagód w środku, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Składniki:- 1 kg mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 jajko do posmarowania
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 100 gram masła
- 100 gram drożdży świeżych
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1/2 l jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sól. Mleko podgrzać, dodać trochę do drożdży i łyżeczkę cukru, rozmieszać i zostawić w cieple, aby drożdże podrosły. Mąkę przesiać, a masło roztopić. Do jajek z cukrem dodać przesianą mąkę i podrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto dodając po trochu ciepłe mleko. Jak wszystko się połączy wyrabiać ręką, pod koniec dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać, Ciasto musi odchodzić od ręki. Cisto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. Zrobić nadzienie:
Jagody przebrać, umyć i odsączyć. Cukier zmieszać z mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto podwoi swą wielkość, ręce natłuścić masłem lub olejem, brać po kawałku ciasta, robić placuszki, na każdy kłaść łyżeczkę jagód i pół łyżeczki płaskiej cukru, zlepić formując bułeczki. Bułeczki układać na wysypanej mąką formie, przykryć ściereczką i zostawić aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół. Jajko rozmieszać i posmarować każdą jagodziankę , a po wierzchu posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, do ładnego zrumienienia.
uwielbiam
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo dobre.Mniam mniam
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Wyszły pyszne 😊.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo że smakowały, pozdrawiam i zapraszam!
Usuń170stopni góra dół i rozumiem bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńTak, grzanie tylko góra-dół, jeśli termoobieg to temperatura niższa, ale ciasto się wysusza, tak że polecam grzanie bez termoobiegu jeśli chodzi o ciasta drożdżowe.
UsuńDziękuję 🙂
OdpowiedzUsuńJa dziś robiłam pierwszy raz rewelacyjne
OdpowiedzUsuńCzy mogą być jagody mrożone
OdpowiedzUsuńZ jagodami mrożonymi robię pierogi, ciasto drożdżowe nie lubi zimna, tak że nigdy nie robiłam z mrożonymi jagodami, ale robiłam z jagodami ze słoika, takimi pasteryzowanymi tylko z cukrem, oczywiście po odlaniu soku, pozdrawiam!
UsuńIle sztuk wychodzi z 1 porcji?
OdpowiedzUsuńZależy od wielkości bułek, ale tak 35-40 sztuk.
Usuń