Do marynowania nadają się borowiki, koźlarze, gąski, kurki, rydze, maślaki, podgrzybki. Najlepsze są małe grzyby, które można marynować w całości. Można marynować grzyby mieszane, lub same maślaki czy borowiki.
- 1 kg grzybów
- 20 gramów soli
- 1 cebula
Marynata:
- 3/4 szklanki octu 10%
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 10 gramów soli
- 20 ziarenek pieprzu
- 20 ziarenek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 płaską łyżeczkę cukru
Wykonanie:
Odważyć grzyby, oczyścić i umyć w wodzie z dodatkiem soli, wypłukać kilka razy, aż będą czyste. Grzyby mniejsze zostawić w całości, a większe przekroić, zalać szklanką wody, dodać cebulę i 20 gramów soli, zagotować, zmniejszyć grzanie i gotować 15-20 minut, aż będą grzyby miękkie. Grzyby odcedzić, cebulę odrzucić. Włożyć grzyby do wyparzonych słoiczków. Zagotować składniki zalewy razem z przyprawami i gorącą zalać grzyby. Zakręcić słoiki wyparzonymi zakrętkami. Można dodać do grzybów kawałki papryki, lub obgotowane krążki marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz