Dżem z cukinii i czerwonej porzeczki, bardzo smaczny, o pięknym kolorze . Porzeczka czerwona zawiera dużo pektyn, dlatego dżem szybko się robi, cukinia nie jest wyczuwalna, jednak jej dodatek sprawia, że nie musimy dodawać dużo cukru, porzeczki same są bardzo kwaśne. Odlewamy też sok porzeczkowy, czyli za jednym razem mamy i sok i dżem.
Składniki:
Wykonanie:
Porzeczki obrać, umyć i odsączyć, dodać pół kilograma cukru i zostawić na godzinę, aby puściły sok. Cukinię obrać, wydrążyć nasiona i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przygotować słoiki, dokładnie je umyć i wyparzyć. Porzeczki z cukrem zagotować, zmniejszyć grzanie, gotować wolno pół godziny, przełożyć na sito i odlać sok. Do soku dodać pół kilo cukru, lub dosłodzić do smaku, zagotować sok, odlać szklankę, a resztę przelać do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem. Porzeczki przetrzeć przez sito, aby powstał mus bez skórek i pestek. Cukinię odcisnąć, włożyć do musu z porzeczek, dodać pozostały cukier, szklankę soku i gotować do odpowiedniej gęstości. Ja gotowałam 45 minut, mieszając co chwilę, aby dżem się nie przypalił. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem, niech stoi, aż wystygnie. Dżem wiśniowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz