Barszcz ukraiński, treściwa zupa, ugotowana na żeberku z dodatkiem fasoli, buraków, kapusty i pomidorów. Szybki barszcz dlatego, że wszystko gotujemy w jednym garnku, dokładając po kolei produkty. Barszcz jest gęsty, pełen warzyw, z ziemniakami i śmietaną.
Składniki:
- 400 gramów żeberek wieprzowych
- 1/2 szklanki fasoli Jaś
- 2-3 buraki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 główki kapusty małej
- kawałek selera
- 100 ml śmietany
- 500 gramów ziemniaków
- 2 pomidory lub przecier pomidorowy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- pęczek koperku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Wieczorem fasolę opłukać i namoczyć na noc. Mięso umyć zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i zmniejszyć grzanie. Do wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie i fasolę z wodą w której się moczyła. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce lub pokroić w paseczki. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę pokroić drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać włoszczyznę, kapustę, buraki i gotować, dodać ziemniaki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przesmażyć na maśle i dodać do barszczu. Gdy ziemniaki i warzywa są miękkie doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. koper pokroić drobno i część dodać do zupy, a resztę zostawić aby posypać już na talerzu. Barszcz zaprawić śmietaną, podawać posypany koperkiem i kleksem ze śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz