8 lipca 2020

Barszcz ukraiński szybki

Barszcz ukraiński, treściwa zupa, ugotowana na żeberku z dodatkiem fasoli, buraków, kapusty i pomidorów. Szybki barszcz dlatego, że wszystko gotujemy w jednym garnku, dokładając po kolei produkty. Barszcz jest gęsty, pełen warzyw, z ziemniakami i śmietaną.


Składniki:

  • 400 gramów żeberek wieprzowych
  • 1/2 szklanki fasoli Jaś
  • 2-3 buraki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 główki kapusty małej
  • kawałek selera
  • 100 ml śmietany
  • 500 gramów ziemniaków
  • 2 pomidory lub przecier pomidorowy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:


Wieczorem fasolę opłukać i namoczyć na noc. Mięso umyć zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i zmniejszyć grzanie. Do wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie i fasolę z wodą w której się moczyła. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce lub pokroić w paseczki. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę pokroić drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać włoszczyznę, kapustę, buraki i gotować, dodać ziemniaki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przesmażyć na maśle i dodać do barszczu.  Gdy ziemniaki i warzywa są miękkie doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. koper pokroić drobno i część dodać do zupy, a resztę zostawić aby posypać już na talerzu. Barszcz zaprawić śmietaną, podawać posypany koperkiem i kleksem ze śmietany. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz