31 lipca 2020

Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków na zimę

Sałatka z fasolki szparagowej z dodatkiem ogórków i cebuli, zanurzona w pysznym sosie pomidorowym słodko-kwaśnym, pyszna, idealna do mięsa. Sałatkę tą robię już ponad dziesięć lat, przepis jest prosty i dosyć szybki, dobry sposób aby wykorzystać fasolkę szparagową.


Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej
  • 3 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 przeciery pomidorowe po 190 gram
  • sól

Wykonanie:
Ogórki obrać i pokroić na plastry, a cebulę obraną pokroić na półplasterki, dodać 2 łyżki soli, wymieszać i zostawić na 25 minut. Fasolkę obrać, umyć, pokroić na kawałki, zalać wodą i ugotować z 2 łyżkami soli do miękkości. Miękką fasolkę odcedzić i zostawić, aby ostygła. Ogórki z cebulą odcedzić dodać fasolkę i przecier pomidorowy, ocet, olej i cukier, wymieszać i zostawić na trzy godziny. Sałatkę włożyć do wyparzonych słoików, uciskając łyżką, aby pozbyć się powietrza, zakręcić i pasteryzować od chwili zagotowania 10 minut.  Sałatka z ogórków na zimę

30 lipca 2020

Ogórki z papryką ostrą

Ogórki z papryką ostrą jak sama nazwa wskazuje są pikantne, trochę słodkie, idealne jako zakąska do wódeczki, ale też dobrze smakują do kanapki z wędliną, a nawet  do obiadu. Najlepsze są do tego małe ogórki, nie wyrośnięte.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 500 gram cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 8 łyżek oleju
  • 1 duża główka czosnku krajowego
  • 1 łyżeczkę papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, każdy przekroić na ćwiartki, a następnie zasypać solą, wymieszać i zostawić na co najmniej 6 godzin. Odlać powstałą wodę z ogórków. Ugotować zalewę z octu, oleju i cukru i ostudzić ją. Do ogórków dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku i paprykę, zalać zalewą i zostawić na 12 godzin. Słoiki wyparzyć, włożyć ogórki razem z zalewą i zakręcić nakrętki. Pasteryzować od zagotowania 7 minut. Ogórki konserwowe

29 lipca 2020

Dżem wiśniowo-agrestowy

Dżem wiśniowy z dodatkiem agrestu, bardzo dobry, agrest posiada dużo pektyny, dzięki czemu dżem dosyć szybko gęstnieje, dlatego skraca się czas gotowania. Dżem nie jest za kwaśny, ma piękny kolor, agrest dodaje smaku, ale musi być dojrzały,  jest przetarty przez sito, nie ma pestek ani skórek. Oprócz dżemu mamy też sok wiśniowy.


Składniki:

  • 3 kg wiśni
  • 2 kg agrestu
  • 2- 2,5 kg cukru
  • słoiki

Wykonanie:
Wiśnie dokładnie umyć, odsączyć i wydrylować, zasypać 1 kilogramem cukru, zostawić na co najmniej pół godziny. Agrest najlepiej bardzo dojrzały czerwony, obrać z ogonków, umyć, przełożyć do garnka, trochę go pognieść i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 25 minut. Ugotowany agrest przetrzeć przez sito, aby powstał mus bez skórek i pestek. Wiśnie zagotować, zmniejszyć grzanie, wolno gotować 15 minut, przełożyć na sito, sok który odsączymy zagotować, jeśli trzeba dosłodzić, zostawić szklankę soku, a resztę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem. Wiśnie przełożyć do musu agrestowego, dodać szklankę soku wiśniowego i pozostały kilogram cukru, gotować mieszając co jakiś czas, aż dżem będzie gęsty. Ja gotowałam 50 minut. Jeśli trzeba dosłodzić do smaku, zależy to od owoców. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, zaraz przykryć kocykiem. Z porcji tej wyszło soku siedem słoików po 180 gram, a dżemu 8 słoików po 285 gram.
            Dżem wiśniowy

28 lipca 2020

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, z marchewką, papryką i zieloną pietruszką, to pomysł na letnie danie smaczne, dosyć proste i można przemycić warzywa dla niejadków. Cukinia faszerowana smaczna jest sama, ale ja często podaję jeszcze pieczone ziemniaki i mizerię z ogórków.


Składniki:

  • cukinia młoda 
  • 300 gram mięsa mielonego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • pół papryki czerwonej
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ser mozzarella
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • pół bułki czerstwej
  • 1 jajko

Wykonanie:
Cukinię przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć łyżką nasiona.  Marchew obrać, umyć zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę. Bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać do mięsa razem z warzywami, jajkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku i wyrobić. Masą napełnić połówki cukinii, piekarnik rozgrzać do 180 stopni góra-dół i piec 30 minut. Ser pokroić w plastry, a pomidory na połowę, wyjąć cukinię i położyć ser na mięso,a na wierzch pomidorki, wstawić na 10 minut, aby ser się rozpuścił.

27 lipca 2020

Dżem z cukinii i porzeczki czerwonej

Dżem z cukinii i czerwonej porzeczki, bardzo smaczny, o pięknym kolorze . Porzeczka czerwona zawiera dużo pektyn, dlatego dżem szybko się robi, cukinia  nie jest wyczuwalna, jednak jej dodatek sprawia, że nie musimy dodawać dużo cukru, porzeczki same są bardzo kwaśne. Odlewamy też sok porzeczkowy, czyli za jednym razem mamy i sok i dżem.


Składniki:
  • 2 kg obranej cukinii
  • 4 kg porzeczek czerwonych
  • 2 kg cukru
Wykonanie:
Porzeczki obrać, umyć i odsączyć, dodać pół kilograma cukru i zostawić na godzinę, aby puściły sok. Cukinię obrać, wydrążyć nasiona i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przygotować słoiki, dokładnie je umyć i wyparzyć. Porzeczki z cukrem zagotować, zmniejszyć grzanie, gotować wolno pół godziny, przełożyć na sito i odlać sok. Do soku dodać pół kilo cukru, lub dosłodzić do smaku, zagotować sok, odlać szklankę, a resztę przelać do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem. Porzeczki przetrzeć przez sito, aby powstał mus bez skórek i pestek. Cukinię odcisnąć, włożyć do musu z porzeczek, dodać pozostały cukier, szklankę soku i gotować do odpowiedniej gęstości. Ja gotowałam 45 minut, mieszając co chwilę, aby dżem się nie przypalił. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem, niech stoi, aż wystygnie.  Dżem wiśniowy

25 lipca 2020

Sałatka z ogórków na zimę

Sezon na świeże warzywa w pełni, i dlatego warto robić z nich przetwory. Sałatka z ogórków, cukinii, ale też z dodatkiem marchwi, cebuli i papryki. Pyszna, nie za kwaśna, idealna jako dodatek do obiadu czy do kanapek.


Składniki:

  • 500 gram ogórków gruntowych
  • 500 gram marchwi
  • 500 gram cebuli
  • 1 duża cukinia
  • 2 papryki

Zalewa:

  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • garść soli

Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć, połowę obrać, a drugą połowę zostawić ze skórką. Pokroić na plasterki nie za cienkie, przełożyć do miski. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach na tarce, dodać do ogórków. Cukinię jeśli młoda nie obierać tyko pokroić na plastry, większą obrać ze skórki i wydrążyć nasiona, pokroić na półplasterki, paprykę wydrążyć, pokroić w paseczki i dodać do sałatki. Cebulę obrać, pokroić na plastry przełożyć do pozostałych warzyw posypać solą, wymieszać i zostawić na 6 godzin, a najlepiej na noc. W dużym garnku zagotować składniki zalewy razem z przyprawami. Warzywa na sałatkę odcisnąć od soku, przełożyć do zalewy i zagotować, można dodać łyżkę pokrojonej natki pietruszki. Słoiki umyć i wyparzyć, sałatkę wkładać do słoików zostawiając 3 cm od góry, zakręcić i pasteryzować 10  minut od zagotowania.

24 lipca 2020

Blok biały z bakaliami

Blok biały z bakaliami, bardzo dobry i szybki,  prosty przepis na smaczny deser, szczególnie dla tych co nie mogą jeść kakao. 

Składniki:

  • 500 gram mleka w proszku zwykłego
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kostka masła
  • 50 gram rodzynek
  • 50 gram orzechów
  • 50 gram suszonych owoców
  • 2 paczki herbatników

Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki. Przygotować foremkę keksową, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub foremkę aluminiową jednorazową. Orzechy drobno pokroić, tak samo pokroić bakalie, wcześniej jeśli twarde namoczyć w wodzie. Do miski wsypać mleko w proszku. Do garnka włożyć masło, dodać wodę, cukier i cukier waniliowy, zagotować, Gorącą masę wlać do mleka w proszku, szybko mieszać, bo bardzo gęstnieje, dodać herbatniki, orzechy i bakalie, wymieszać i włożyć do formy. Granulowane mleko nie nadaje się do bloku. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.

23 lipca 2020

Wiśnie w syropie do ciast i deserów

Wiśnie w syropie są bardzo dobre, można wykorzystać je do dekoracji deserów, idealne do ciasta, smaczne same do jedzenia, a sok bardzo esencjonalny, rozcieńczony wodą można pić jak kompot.


Składniki:

  • 5 kg wiśni
  • 3 kg cukru


Wykonanie:
Wiśnie umyć i wydrylować, a następnie zasypać cukrem i zostawić na noc, Na drugi dzień zlać sok z wiśni i zagotować go, podgrzewać gotowany 5 minut. Wiśnie zalać wrzącym sokiem. Czynność powtarzać przez 6 dni.Siódmego dnia zagotować sok i wrzucić wiśnie do soku i razem zagotować, od razu przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć kocykiem. Wiśnie przygotowane w ten sposób mogą stać nawet dwa lata, są bardzo dobre.

22 lipca 2020

Ogórki kiszone z papryką

Sezon ogórkowy w pełni, czas robić przetwory. Ogórki kiszone w słoikach z dodatkiem papryki, są bardzo smaczne, ale też i bardzo zdrowe. Papryka to skarbnica witaminy C, a kiszona ma jej jeszcze więcej, dzięki niej ogórki są twarde, nie pleśnieją i dobrze się przechowują. Do kiszenia najlepsze są ogórki niezupełnie dojrzałe, zdrowe i średniej wielkości


Składniki:

  • ogórki
  • słoiki

Przyprawy na słoik litrowy:

  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • baldachim kopru
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 2 kawałki papryki
  • przegotowana gorąca woda
  • słoiki litrowe
  • liść porzeczki czarnej

Wykonanie:
Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Ogórki dokładnie umyć, ułożyć w słoikach, dodać dwie cząstki umytej papryki,  zostawić 3 cm od góry. Do każdego słoika włożyć przyprawy: ziele angielskie, chrzan, liście laurowe, koper, czosnek, dodać sól i zalać wrzącą wodą, ogórki muszą być przykryte wodą, a koper najlepiej jak jest na wierzchu, zakręcić nakrętki i wynieść do piwnicy. 

21 lipca 2020

Golonka peklowana na kanapki

Golonka peklowana na kanapki to pyszna wędlina, którą każdy może zrobić w domowych warunkach. Nie potrzeba do niej specjalnych przypraw, jedynie sól peklową, reszta na pewno jest w domu. Golonka jest wcześniej peklowana, a potem gotowana aż będzie miękka.




Składniki:

  • 2 większe golonki
  • 1 nóżka wieprzowa
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 10 gramów soli peklowej na 1 kg mięsa
  • 10 gramów soli kuchennej
  • foremka


Wykonanie:
Golonkę i nóżkę dokładnie oczyścić i umyć. Każdą golonkę przekroić aż do kości, ułożyć w szklanym naczyniu i wymieszać z solą peklową, ja miałam 2 kg golonki więc użyłam 20 gramów soli peklowej i 20 gramów soli kuchennej. Zostawić w temperaturze pokojowej na 5 godzin, potem przekręcić każdy kawałek, aby sól dotarła w każde miejsce i schować do lodówki na dwa dni. Wyjąć golonkę, opłukać i zalać wodą tak, aby tylko było mięso przykryte, zagotować, zebrać szumowiny dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać wody. Gdy golonka jest miękka, a mięso odchodzi od kości, wyjąć ja z wody, odrzucić kości, kawałki muszą być duże, prawie w całości. Foremkę małą wyłożyć folią do żywności, układać mięso skórą do dołu, kawałek przy kawałku, dodać też obraną z kości nóżkę, pokrojoną na mniejsze kawałki, delikatnie upchać mięso, a na koniec pół szklanki rosołu z gotowania golonek doprawić do smaku pieprzem, dodać 1 łyżeczkę majeranku i wlać do mięsa, przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na pół godziny, potem położyć coś na wierzch golonki, aby ją obciążyć, ja położyłam deseczkę, a na wierzch kostki masła. Tak niech stoi, aż się zsiądzie. Potem już tylko kroić i jeść.

20 lipca 2020

Sałatka z kurczakiem szybka

Sałatka z gotowaną piersią z kurczaka, smaczna, prosta, idealna na spotkanie z przyjaciółmi, ale też na kolację czy przekąskę. Nie ma dużo składników, dlatego przygotowanie nie trwa długo, a pierś z kurczaka możemy zastąpić gotowanym mięsem z kurczaka pozostałym z rosołu.


Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 puszka kukurydz
  • 1 cebula mała
  • 50 gram rodzynek
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4-5 łyżek majonezu
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, zagotować wodę , osolić do smaku i włożyć pierś, gdy się zagotuje dodać liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować na wolnym grzaniu, nie za długo 15-20 minut. Kukurydzę odsączyć. Zimną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wyłożyć na salaterkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i tak samo pokroić cebulę.Dodać do sałatki, wymieszać. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, odsączyć, dodać do sałatki i wszystko wymieszać z majonezem, dodać pieprzu do smaku.

18 lipca 2020

Pikle warzywne kolorowe

Pikle warzywne kolorowe, to mieszanka obgotowanych  warzyw takich jak kalafior, marchew, cukinia, papryka, fasolka szparagowa, cebula, ogórki. Zalewa jest podobna jak do ogórków konserwowych. Pikle ładnie się prezentują, są smaczne, można podać je jako zakąskę, lub jako sałatkę do mięsa do obiadu.


Składniki:

  • kalafior
  • cukinia
  • ogórki
  • fasolka szparagowa
  • marchew
  • cebula
  • papryka

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli

Do każdego słoika:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • gałązkę kopru
  • 1/2 łyżeczki gorczycy

Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć, marchew obrać, cukinię jeśli młoda zostawić w całości, jeśli stara to wyjąć nasiona i obrać. Kalafior podzielić na różyczki i obgotować 1-2 minuty. Marchew pokroić na plastry obgotować 2-3 minuty. Fasolkę można zostawić w całości lub pokroić i obgotować. Ogórki kroimy na kawałki, tak samo cukinię i paprykę. Cebulę najlepiej małą na połówki. W słoikach układamy warstwami warzywa, dodajemy przyprawy. Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Zakręcić słoiki i pasteryzować 12-15 minut,

17 lipca 2020

Kompot z wiśni na zimę

Kompot z wiśni to jeden z najlepszych kompotów. Dlatego warto zrobić  z nich zapasy na zimę, a potem cieszyć się ich smakiem. Wiśnie na kompot można wypestkować, lub tylko nakłuć owoce drewnianą wykałaczką, aby nie pękały w czasie pasteryzacji.

Składniki:
  • 1 kilogram wiśni
  • 1/2 litra wody
  • 250 gram cukru
  • słoiki z zakrętkami
Wykonanie:
Wiśnie dokładnie przebrać, umyć i odsączyć. Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć. Zagotować wodę z cukrem. Wiśnie nakłuć wykałaczką i ułożyć w słoiku, zostawiając 3 cm od góry. Zalać gorącym syropem, wytrzeć do sucha brzeg słoika i całą nakrętkę, zakręcić słoiki i pasteryzować od zagotowania 25-30 minut. Pasteryzować słoiki  w garnku wyłożonym ściereczką, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.

16 lipca 2020

Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowy bez żadnych zagęszczaczy żelujących tylko z dodatkiem cukru. Stary przepis, co prawda trzeba trochę pogotować, ale za to smak i zapach wiśni w zimnie przypomni nam lato. Taki dżem robiła moja , babcia i mama, babcia gotowała jeszcze na kuchni węglowej, więc stał tak sobie z boku i wolno pyrkał, prawie cały dzień. Ja gotuję trochę szybciej.


Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 600 gram cukru
Wykonanie:
Wiśnie umyć, odsączyć i wydrylować, ręcznie lub drylownicą. Przełożyć do garnka i zasypać połową cukru. Zostawić na 2-3 godziny. Gdy wiśnie puszczą sok zagotować wszystko i odlać trochę soku, który dosłodzić do smaku, zagotować i wrzący wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem i przykryć kocykiem. Część wiśni  tak 1/4 wyjąć z garnka i zmiksować, przełożyć do pozostałych i dodać resztę cukru i gotować, najpierw na większym grzaniu, potem zmniejszyć i wolno gotować. Sprawdzić gęstość, jeśli dżem wyłożony na talerzyk nie rozlewa się, można przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem, przykryć kocykiem i niech stoją, aż wystygną. Sprawdzić czy wszystkie słoiki z dżemem się zamknęły, jeśli tak wynieść w chłodne miejsce.

14 lipca 2020

Zupa z kurek czyli kurkowa

Zupa z kurek, z ziemniakami, pyszna, aromatyczna, delikatna i prosta. Świetny pomysł na obiad, taki letni, bo sezon na kurki nie jest długi. Można ugotować ją na rosole, ale pyszna jest na wywarze z warzyw, i podsmażonych na maśle kurkach.

.
Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • zielona część pora
  • nać selera
  • koperek
  • 250-300 gram kurek
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka mąki
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć, zalać wodą i zagotować, zmniejszyć grzanie. Kurki dokładnie umyć zmieniając wodę, aby pozbyć się piasku. Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości. Masło rozgrzać na patelni dodać kurki i przesmażyć, na koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kurki dodać do zupy, osolić do smaku i dodać pieprzu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gdy ziemniaki są już miękkie, mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Dodać śmietanę i pokrojony drobno koperek. Zupę z kurek można ugotować też na rosole.

13 lipca 2020

Jagodzianki bułki z jagodami

Bułki z jagodami czyli jagodzianki goszczą co roku u nas, lubimy je wszyscy, a że jagody obrodziły możemy jeść je często. Jagodzianki z ciasta drożdżowego, mięciutkie, pachnące wanilią i pełne jagód w środku, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 100 gram masła
  • 100 gram drożdży świeżych
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1/2 l jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sól. Mleko podgrzać, dodać trochę do drożdży i łyżeczkę cukru, rozmieszać i zostawić w cieple, aby drożdże podrosły. Mąkę przesiać, a masło roztopić. Do jajek z cukrem dodać przesianą mąkę i podrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto dodając po trochu ciepłe mleko. Jak wszystko się połączy wyrabiać ręką, pod koniec dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać, Ciasto musi odchodzić od ręki. Cisto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosło. Zrobić nadzienie:
Jagody przebrać, umyć i odsączyć. Cukier zmieszać z mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto podwoi swą wielkość, ręce natłuścić masłem lub olejem, brać po kawałku ciasta, robić placuszki, na każdy kłaść łyżeczkę jagód i pół łyżeczki płaskiej cukru, zlepić formując bułeczki. Bułeczki układać na wysypanej mąką formie, przykryć ściereczką i zostawić aby podrosły. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół. Jajko rozmieszać i posmarować każdą jagodziankę , a po wierzchu posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, do ładnego zrumienienia.

11 lipca 2020

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone, zdrowe, pyszne, kiszę co roku, nie wyobrażam sobie, żeby ich nie zrobić. Ogórki kisi się bardzo prosto, najważniejsze aby ogórki były z wiadomego miejsca, ja mam swoje, bez nawozów. Przepis na ogórki jest w naszej rodzinie od dawna, tak robiła moja babcia, moja mama i tak robię ja. 


Składniki na 1 słoik litrowy:

  • ogórki 
  • 1 łyżka soli kamiennej nie jodowanej
  • gałązka kopru z nasionami
  •  kawałek korzenia chrzanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6 ziaren pieprzu
  • słoik litrowy 
  • wrząca woda


Wykonanie:
Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i sparzyć wrzącą wodą. Ogórki umyć dokładnie i odsączyć, ułożyć ciasno w słoiku. Na wierzch włożyć przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz, chrzan i koper. Przyprawy kładziemy na ogórki, aby ogórki były jakby obciążone, wsypujemy łyżkę soli i zalewamy wrzącą wodą, tak aby wszystko było przykryte wodą. Zakręcamy nakrętki i od razu wynosimy do piwnicy czy spiżarni. Ogórki są bardzo dobre, twarde aż do lata. Niektórzy robią ogórki w butelkach plastykowych po mleku, czy wodzie, do takich butelek wlewamy wodę przegotowaną  lekko ciepłą, reszta składników i sposób wykonania ten sam, ogórki muszą być mniejsze, aby zmieściły się w otworze butelki.


10 lipca 2020

Sałatka z serem i oliwkami

Sałatka szybka, smaczna i prosta, połączenie klasyczne: ser, pomidor, oliwki i sałata kolorowa z rukolą, a do tego prosty sos. Lekki posiłek dla każdego, idealna sałatka na upalne dni, jako dodatek czy samodzielne danie.


Składniki:

  • 100 gram sałaty kolorowej z rukolą
  • 2 pomidory duże
  • 100 gram sera Feta
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pieprz
  • oregano
  • czarnuszka mielona

Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki, wyłożyć na półmisek. Pomidory pokroić na cząstki i dodać do sałatki. Ser pokroić w kostkę, wyłożyć na wierzch sałatki, dodać oliwki i posypać oregano. Oliwę wymieszać z sokiem z limonki lub z cytryny, dodać trochę pieprzu i mielonej czarnuszki, polać sałatkę na 15 minut przed jedzeniem, aby smaki się przegryzły.

8 lipca 2020

Barszcz ukraiński szybki

Barszcz ukraiński, treściwa zupa, ugotowana na żeberku z dodatkiem fasoli, buraków, kapusty i pomidorów. Szybki barszcz dlatego, że wszystko gotujemy w jednym garnku, dokładając po kolei produkty. Barszcz jest gęsty, pełen warzyw, z ziemniakami i śmietaną.


Składniki:

  • 400 gramów żeberek wieprzowych
  • 1/2 szklanki fasoli Jaś
  • 2-3 buraki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 główki kapusty małej
  • kawałek selera
  • 100 ml śmietany
  • 500 gramów ziemniaków
  • 2 pomidory lub przecier pomidorowy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:


Wieczorem fasolę opłukać i namoczyć na noc. Mięso umyć zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny i zmniejszyć grzanie. Do wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie i fasolę z wodą w której się moczyła. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce lub pokroić w paseczki. Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę pokroić drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do wywaru dodać włoszczyznę, kapustę, buraki i gotować, dodać ziemniaki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przesmażyć na maśle i dodać do barszczu.  Gdy ziemniaki i warzywa są miękkie doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. koper pokroić drobno i część dodać do zupy, a resztę zostawić aby posypać już na talerzu. Barszcz zaprawić śmietaną, podawać posypany koperkiem i kleksem ze śmietany. 

7 lipca 2020

Sałatka z kaszą bulgur

Sałatka z kaszą bulgur, idealna jako samodzielna przekąska, na lekką kolację, lub posiłek do pracy. Smaczna, szybka i zdrowa taka powinna być sałatka, dodatek kaszy, która raczej nie jest chętnie jedzona, tu komponuje się idealnie z warzywami, sprawia że praktycznie nie czujemy kaszy. 


Składniki:

  • 100 gram kaszy bulgur
  • 1-2 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka pokrojonej świeżej mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  •  sok z pół  cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Pomidory najlepiej malinowe, sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić tak samo jak pomidora. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do sałatki. Wszystkie warzywa wymieszać z kaszą. Do oliwy dodać sok z cytryny, trochę soli i pieprzu, wymieszać i polać sałatkę, wymieszać dodać na koniec natkę pietruszki i miętę. 

6 lipca 2020

Klopsiki w sosie kurkowym

Zaczął się sezon na kurki, a to bardzo smaczne grzyby, idealne do jajecznicy, ale bardzo dobre też do sosów. Klopsiki wieprzowe w sosie kurkowym, ze śmietaną to proste, a zarazem smaczne danie, dość szybkie w przygotowaniu.


Składniki:

  • 600 gramów mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 2 cebule lub jedna duża
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 gramów kurek
  • sól 
  • pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • zielona natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:
Mięso najlepiej z łopatki umyć i zmielić przez maszynkę razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć, część dodać do mięsa, a resztę zostawić do sosu. Mięso wyrobić ręką, dodać jajko i przyprawy, doprawić do smaku. Moczyć ręce w wodzie i  formować okrągłe klopsiki. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną, każdy klopsik obtoczyć w tej mieszance. Kurki oczyścić i umyć, mniejsze zostawić w całości, a większe przekroić. Klopsiki obsmażyć z każdej strony, dodać cebulę, kurki i masło, obsmażyć, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić. Klopsiki podlać wodą, dusić 25 minut. Jeśli sos jest za rzadki, zaprawić go mąką wymieszaną z odrobiną wody, a na koniec dodać śmietanę i zieloną natkę pietruszki. Klopsiki podawać z ziemniakami lub kaszą z dodatkiem surówki, czy nawet z ogórkiem kiszonym.

4 lipca 2020

Kiełbasa w sosie własnym

Kiełbasa w sosie własnym to pomysł na smaczny, szybki obiad. Kiełbasa powinna być dobra, najlepiej swojska, sos pikantny, ale nie za bardzo, do tego ziemniaki i ogórek kiszony, lub surówka. Bardzo prosty obiad dla zabieganych mam, a smaczny, treściwy i szybki.


Składniki:
  • 700 gram kiełbasy 
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki mąki
  • smalec
  • pieprz
  •  sól
  • papryka
  • majeranek
Wykonanie:
Kiełbasę podzielić na porcje, każdy kawałek naciąć kilka razy, z obydwu stron. Na patelni rozgrzać smalec, włożyć kiełbasę i obsmażyć z każdej strony, dodać pokrojoną w piórka cebulę, zmniejszyć grzanie i podsmażyć ją na złoto. Gdy cebula jest już podsmażona wsypać mąkę i mieszać, zrobić zasmażkę. Gdy mąka nabierze lekko brązowego koloru, wlać szklankę zimnej wody, cały czas mieszać, aby nie zrobiły się grudki, sos powinien być gładki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną papryki i majeranku, raczej sos powinien być pikantny, zagotować. Kiełbasę w sosie własnym  podawać z ugotowanymi ziemniakami, kiszonym ogórkiem, a ja dodaję jeszcze buraczki karmelizowane z octem balsamicznym. 

3 lipca 2020

Sernik kolorowy bez pieczenia

Sernik kolorowy bez pieczenia, szybki, smaczny każdy sobie z nim poradzi. Sernik kolory zawdzięcza galaretkom, zależy jakie użyjemy, takie będą kolory. Ja użyłam galaretki czerwone, zieloną i pomarańczową.


Składniki:

  • 600 gram mielonego sera
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 gram biszkoptów
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 250 gram owoców 

Wykonanie:
Galaretkę agrestową rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody, tak samo w pół szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę truskawkową. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w jednej szklance gorącej wody, a dwie pozostałe truskawkowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć tylko dno papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty. Do sera zmielonego dodać cukier puder i śmietankę i wymieszać, podzielić masę serową na dwie części. Gdy galaretka czerwona zacznie gęstnieć dodać ją do jednej części masy serowej i ubić mikserem, a następnie wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki. Gdy sernik zastygnie, wylać galaretkę pomarańczową i wstawić do lodówki. Pozostałą część masy serowej zmiksować z galaretką zieloną i wyłożyć, gdy zastygnie galaretka pomarańczowa. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce mogą być truskawki, maliny czy borówki, lub owoce z puszki czy z kompotu. Zalać gęstniejącą galaretką truskawkową.       Sernik z truskawkami na zimno

2 lipca 2020

Zupa z zielonego groszku

Zupa z zielonego groszku, ale bardzo młodego, zielonego w strąkach, lub z mrożonego. Bardzo delikatna i pyszna, ugotowana na wywarze mięsnym, lub na rosole  z dodatkiem warzyw, zabielona śmietaną. Prosta zupa, którą warto przyrządzić w sezonie letnim, wtedy smakuje najlepiej.


Składniki:

  • 500 gram świeżego groszku w strączkach
  • 250 gram kości lub kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • zielona nać selera
  • zielona liść pora
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • 4-5 ziemniaków
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso umyć, zlać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i gotować 15 minut. Marchew i pietruszkę obrać, umyć, dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, gdy mięso prawie miękkie dodać je do zupy, osolić do smaku i dodać umyte liście pora i selera. Groszek  wyjąć ze strąków. dodać do zupy, gdy ziemniaki są już miękkie. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Na koniec dodać śmietankę i natkę pietruszki, doprawić jeśli trzeba solą i pieprzem.

1 lipca 2020

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne, pyszne, pachnące w całym domu, idealne do kanapek czy drugiego dania na obiad. Ważne, aby ogórki były gruntowe bez nawozu, lub miały go nie dużo, najlepsze są takie ze swojej działki. Przygotowanie takich ogórków jest banalnie proste, każdy kto chce, może sobie zakisić ogórki, wystarczy naczynie kamienne, czy szklane, nawet większy słoik.



Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • sól kamienna nie jodowana
  • główka czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • korzeń chrzanu
  • 10 liści z wiśni 
  • 5 liści z czarnej porzeczki
  • 3 gałązki kopru z nasionami
  • woda przegotowana letnia

Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć i odsączyć. Naczynie do ogórków garnek lub słój wyparzyć wrzącą wodą, ułożyć ogórki, przekładając przyprawami, ale ogórki muszą stać jeden przy drugim, ciasno, nie mogą pływać. Zalać przegotowaną letnią wodą z solą, bierzemy płaską łyżkę soli na litr wody, tak aby ogórki były przykryte wodą, nie mogą wystawać, jeśli kisimy w garnku kamiennym, obciążamy talerzykiem i przykrywamy ściereczką, jeśli robimy w słoiku zakręcamy nakrętką. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, a potem przenosimy w chłodniejsze miejsce. Ogórki małosolne to takie, które kisi się krótko, a smakują najlepiej gdy jeszcze nie są ukiszone do końca.