Sałatka z fasolki szparagowej z dodatkiem ogórków i cebuli, zanurzona w pysznym sosie pomidorowym słodko-kwaśnym, pyszna, idealna do mięsa. Sałatkę tą robię już ponad dziesięć lat, przepis jest prosty i dosyć szybki, dobry sposób aby wykorzystać fasolkę szparagową.
- 2 kg fasolki szparagowej
- 3 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 przeciery pomidorowe po 190 gram
- sól
Wykonanie:
Ogórki obrać i pokroić na plastry, a cebulę obraną pokroić na półplasterki, dodać 2 łyżki soli, wymieszać i zostawić na 25 minut. Fasolkę obrać, umyć, pokroić na kawałki, zalać wodą i ugotować z 2 łyżkami soli do miękkości. Miękką fasolkę odcedzić i zostawić, aby ostygła. Ogórki z cebulą odcedzić dodać fasolkę i przecier pomidorowy, ocet, olej i cukier, wymieszać i zostawić na trzy godziny. Sałatkę włożyć do wyparzonych słoików, uciskając łyżką, aby pozbyć się powietrza, zakręcić i pasteryzować od chwili zagotowania 10 minut. Sałatka z ogórków na zimę