Początek jesieni

22 czerwca 2020

Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą

Żurek kojarzy nam się z Wielkanocą, ale ta smaczna zupa gości często na naszych stołach cały rok. Żurek z ziemniakami, ugotowany na białej kiełbasie, ze śmietaną i majerankiem, pyszny, sycący, najczęściej jedzony z jajkiem na twardo, ale u mnie wersja bez jajka.



Składniki:

  • 600 gram kiełbasy białej surowe
  • 100 gram kiełbasy wędzonej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ukiszonego żuru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • koperek zielony

Wykonanie:
Zagotować litr wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, włożyć włoszczyznę i pogotować 10 minut. Dodać kiełbasę i zmniejszyć grzanie do 75-80 stopni, parzyć kiełbasę przez 45 minut. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć z wywaru kiełbasę, dodać żur,  pół litra wody i zagotować. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę wędzoną i wszystko przełożyć do żurku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dodać śmietanę. Na talerze włożyć ziemniaki, posypać koperkiem, białą kiełbasę i polać żurkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz