Żurek kojarzy nam się z Wielkanocą, ale ta smaczna zupa gości często na naszych stołach cały rok. Żurek z ziemniakami, ugotowany na białej kiełbasie, ze śmietaną i majerankiem, pyszny, sycący, najczęściej jedzony z jajkiem na twardo, ale u mnie wersja bez jajka.
Składniki:
- 600 gram kiełbasy białej surowe
- 100 gram kiełbasy wędzonej
- 100 ml śmietany 30%
- 1 kg ziemniaków
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 szklanka ukiszonego żuru
- 1-2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- 1 łyżka majeranku
- koperek zielony
Wykonanie:
Zagotować litr wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, włożyć włoszczyznę i pogotować 10 minut. Dodać kiełbasę i zmniejszyć grzanie do 75-80 stopni, parzyć kiełbasę przez 45 minut. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć z wywaru kiełbasę, dodać żur, pół litra wody i zagotować. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę wędzoną i wszystko przełożyć do żurku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dodać śmietanę. Na talerze włożyć ziemniaki, posypać koperkiem, białą kiełbasę i polać żurkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz