Sezon truskawkowy w pełni, pora na ciasto z truskawkami. Ten przepis jest bardzo prosty, bardzo szybki i bez pieczenia. Można użyć innych owoców, a nawet mieszanych. Przepis dostałam od koleżanki, która uwielbia jeść ciasta, a nie lubi ich piec. Truskawkowy Hit sprawdza się w upalne dni, jest to ciasto smaczne i zimne, taki deser typowo letni.
- 2 paczki biszkoptów okrągłych po 180 gram
- 2 galaretki truskawkowe
- 400 gram śmietany 12%
- 2 łyżeczki cukru
- 500 gram truskawek
Wykonanie:
Obie galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotowanej wody i zostawić, aby ostygły. Do miski wlać śmietanę, można zastąpić ją jogurtem greckim, dodać cukier i wymieszać. Do śmietany wsypać biszkopty, wydawać się będzie, że jest ich za dużo, ale starać się je wymieszać ze śmietaną. Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Gdy biszkopty trochę zmiękną przełożyć je do tortownicy, nie układać tylko wyrównać przyciskając łyżką. Truskawki obrać, umyć i odsączyć. Większe truskawki przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości i poukładać na biszkoptach. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, ale jeszcze będzie półpłynna zalać ciasto z truskawkami i wstawić do lodówki.
jak pomysłowo!
OdpowiedzUsuń