Początek jesieni

26 czerwca 2020

Torcik bez pieczenia z budyniem

Torcik bez pieczenia to ciasto bardzo proste, szybkie, które mogą jeść nawet małe dzieci. Torcik robię bardzo często w czasie letnim, jest to idealny deser na upalne dni, biszkopty przełożone budyniem i owocami, a wszystko zalane galaretką, proste i smaczne.


Składniki:

  • 1,5 paczki podłużnych biszkoptów
  • 2 budynie waniliowe na pół litra mleka
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka
  • 300 gram owoców 


Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i zostawić, aby wystygła. W tortownicy o średnicy 27 cm ułożyć biszkopty tak, aby przykryć dno. Owoce świeże najlepiej miękkie truskawki, maliny, borówki obrać, umyć i odsączyć, większe truskawki pokroić. Zagotować 3/4 litra mleka z cukrem. Do budyniu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać z pozostałym zimnym mlekiem, całość wlać do gotującego mleka i ugotować budyń. Połowę gorącego budyniu wyłożyć na biszkopty, na to część pokrojonych truskawek, przykryć warstwą biszkoptów i wyłożyć resztę budyniu. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, a torcik przestygnie, zalać galaretką owoce, wstawić do lodówki.  Sernik z truskawkami na zimno

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz