Szparagi zielone są bardzo smaczne, niskokaloryczne, a w dodatku zdrowe, dlatego powinniśmy jeść ich jak najwięcej w sezonie, teraz są najlepsze. Szparagi zielone w mięsie mielonym to pomysł na bardzo smaczne danie obiadowe, szybkie, proste i pyszne.
Składniki:
- 500 gram mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 14 szparagów zielonych
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- masło klarowane
- bułka tarta
Wykonanie:
Mięso umyć, a bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Zmielić mięso przez maszynkę razem z odciśniętą bułką. Do masy dodać jajko, sól, pieprz do smaku i 1 łyżeczkę pokrojonego świeżego rozmarynu, można go zastąpić ulubionymi ziołami, lub cebulą. Masę dokładnie wyrobić. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Na dłoni rozłożyć porcję mięsa mielonego, położyć szparaga i zawinąć go w mięso, tak aby główka była na wierzchu . Każdego szparaga obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć każdą porcję z obydwu stron do zrumienienia, a potem na wolnym ogniu dosmażyć. Szparagi podane w ten sposób są bardzo dobre, soczyste, a główki idealne i pyszne, podajemy z młodymi ziemniakami i mizerią lub sałatą ze śmietaną.
ale zjadłabym sobie taki pyszny obiadek
OdpowiedzUsuńBardzo szybko się robi, polecam !
Usuń