Sernik z truskawkami na zimno, pyszny, lekki, nie za słodki, idealny na upalne dni. Sezon truskawkowy nie trwa za długo, dlatego powinniśmy wykorzystać go w pełni, jedząc truskawki w każdej postaci, najlepiej na surowo. Przepis jest bardzo prosty, szybko się robi, nie potrzeba nawet miksera, a sernik zadowoli każde podniebienie.
- 1 kg sera twarogowego, może być z wiaderka
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 łyżek cukru pudru
- 150 gram jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka
- 100 gram biszkoptów na dno tortownicy
- 500 -600 gram truskawek
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ser twarogowy zmielić dwa razy, a jeśli mamy już gotowy mielony, lub z wiaderka przełożyć do miski. Do sera dodać jogurt, cukier puder i wymieszać łyżką. Mleko zagotować dodając cukier waniliowy, zalać żelatynę w większej miseczce i dokładnie wymieszać. Gdy żelatyna jest już rozpuszczona dodać do niej łyżkę masy serowej, wymieszać, dodać znowu masy serowej, wymieszać i wlać do masy serowej i razem wszystko wymieszać, Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć tylko dno papierem do pieczenia i poukładać biszkopty tak, aby przykryły całe dno. Truskawki obrać umyć i pokroić część na pół. Część masy serowej wyłożyć na biszkopty, zostawić połowę truskawek, a resztę poutykać w masę sernikową, przykryć resztą masy i wyrównać, Na wierzchu poukładać pozostałe truskawki i wstawić do lodówki. Gdy galaretka zacznie gęstnieć polać sernik przykrywając truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz