Początek jesieni

29 czerwca 2020

Sałatka z mozzarelli i sałaty

Bardzo prosta i szybka sałatka na kolacje, lekki obiad czy do grilla. Najlepsza jest z dodatkiem domowych ogórków własnoręcznie kiszonych. Połączenie sałaty, pomidora, mozzarelli, przełamane kiszonym ogórkiem i sosem czosnkowym w tej sałatce sprawdza się idealnie.


Składniki:

  • główka sałaty 
  • 2 pomidory
  • 1 duży kiszony ogórek
  • 1 mozzarella
  • szczypiorek
  • 2 jajka
  • pieprz

Sos:

  •  200 ml jogurtu naturalnego  gęstego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Sałatę umyć, osuszyć porwać na mniejsze kawałki i wyłożyć na półmisek. Z podanych składników zrobić sos, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu i majonezu ,wymieszać i polać sałatę. Ser pokroić w kostkę, ogórki kiszone w plasterki, a pomidory na mniejsze cząstki i wyłożyć na sałatę. Jajka obrać, pokroić na ósemki wyłożyć na sałatkę, szczypiorek pokroić i posypać po wierzchu. Sałatkę posypać mielonym pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz