Sałatka z kotletem schabowym, to pomysł na wykorzystanie kotleta, który pozostał z obiadu. Dodatek sałaty, rukoli, botwinki, a także pomidorów i rzodkiewki idealnie pasuje do mięsa. Taka sałatka jest sycąca, można się nią najeść, idealna na posiłek do pracy, kolację, czy nawet obiad.
Składniki:
- 1 usmażony kotlet schabowy( 100 gram)
- 100 gram razem sałaty, rukoli, listków botwinki i rzodkiewki
- 6 rzodkiewek
- 1 pomidor duży
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 1 mała cebulka szalotka
Sos:
- 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Zimny usmażony kotlet schabowy pokroić na paski. Rzodkiewki i pomidora umyć i pokroić, część wyłożyć na sałatę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, a na wierzch wyłożyć paski kotleta, i resztę pomidora i rzodkiewki. Składniki sosu zmieszać, aż powstanie emulsja i polać na 10 minut przed podaniem sałatkę. Na koniec sałatkę posypać natką zielonej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz