30 czerwca 2020

Placuszki z truskawkami

Placuszki z truskawkami, mięciutkie, pulchne, ze śmietaną i truskawkami to pomysł na kolację, czy drugie danie. Robi się je bardzo szybko, jeszcze szybciej znikają. Uwielbiają je dzieci, nawet te ,,niejadki", a dorośli też nimi nie pogardzą.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml jogurtu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Do polania:

  • 100 ml śmietany 12% lub jogurt
  • 400 gram truskawek
  • 2-3 łyżki cukru

Wykonanie:
Truskawki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, posypać cukrem i zostawić. Do miski wbić jajka, dodać sól i trzepaczką rozmieszać, dodać cukier waniliowy, mleko , jogurt, wymieszać i dodać pozostałe składniki. Ciasto na placki odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką ciasto, smażyć  przez minutę  małe placuszki z obydwu stron, gotowe wyłożyć na talerz, polać truskawkami i śmietaną. Truskawki można zastąpić jagodami, lub innymi owocami. 

2 komentarze:

  1. bardzo lubimy takie placuszki

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku cięzko mi idzie znalezienie dobrych truskawek, ale jak już są, to takie placuszki wchodzą jak złoto :)

    OdpowiedzUsuń