Placki ziemniaczane z młodych tartych ziemniaków, chrupiące, najlepsze gorące prosto z patelni. Placki robimy całym rokiem, ale te z młodych ziemniaków są najlepsze. Smakują same bez niczego, ale też z dodatkiem sosu, lub na słodko z cukrem czy twarożkiem.
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka mąki
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sos:
- 1 jogurt naturalny
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- pieprz ziołowy
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce razem z obraną cebulą. Jeśli ziemniaki mają dużo soku, to trochę go odlać, dodać jajka, mąkę sól i pieprz do smaku i wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść cisto łyżką formując placuszki nie za gruba, chyba że takie lubimy. Placki ziemniaczane smażyć po minucie z każdej strony do zrumienienia, układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos:
Jogurt wymieszać ze szczypiorkiem, doprawić do smaku pieprzem ziołowym i solą. Placki ziemniaczane podawać na talerzu, a sos obok w miseczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz