Początek jesieni

16 września 2020

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem to propozycja na danie z naleśników ale wytrawne, z dodatkiem sera Feta, suszonych pomidorów i twarogu, który złagodzi smak słonej Fety. Danie bardzo smaczne, szybkie i zdrowe.


Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 jajka
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250 gram szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 100 gram sera Feta
  • 100 gram twarogu półtłustego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 5 suszonych pomidorów
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ubić, aby nie było grudek i zostawić na kilka minut, w tym czasie przygotować farsz.
Na oleju od suszonych pomidorów przesmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty czosnek. Szpinak świeży przebrać, umyć i sparzyć wrzącą wodą. Gdy szpinak zmniejszy swą objętość odcedzić go i dodać na patelnię do cebuli i chwilę poddusić na małym grzaniu. Dodać Fetę pokrojoną w kostkę i pokrojone pomidory, na koniec dodać pokruszony twaróg, wszystko doprawić pieprzem, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki na posmarowanej olejem patelni, każdy posmarować nadzieniem i zawinąć w rulon, lub trójkąty.  Zobacz    Naleśniki z serem
 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz