Naleśniki ze szpinakiem to propozycja na danie z naleśników ale wytrawne, z dodatkiem sera Feta, suszonych pomidorów i twarogu, który złagodzi smak słonej Fety. Danie bardzo smaczne, szybkie i zdrowe.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1-2 jajka
- szczypta soli
Farsz:
- 250 gram szpinaku świeżego lub mrożonego
- 100 gram sera Feta
- 100 gram twarogu półtłustego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 5 suszonych pomidorów
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ubić, aby nie było grudek i zostawić na kilka minut, w tym czasie przygotować farsz.
Na oleju od suszonych pomidorów przesmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty czosnek. Szpinak świeży przebrać, umyć i sparzyć wrzącą wodą. Gdy szpinak zmniejszy swą objętość odcedzić go i dodać na patelnię do cebuli i chwilę poddusić na małym grzaniu. Dodać Fetę pokrojoną w kostkę i pokrojone pomidory, na koniec dodać pokruszony twaróg, wszystko doprawić pieprzem, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki na posmarowanej olejem patelni, każdy posmarować nadzieniem i zawinąć w rulon, lub trójkąty. Zobacz Naleśniki z serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz