Sezon na truskawki w pełni, możemy jeść ich do woli, dodając do ciasta, deseru, a nawet na obiad czy kolację. Makaron z truskawkami i serem twarogowym to pomysł na letni obiad, lekki uwielbiany przez dzieci ale i przez dorosłych. Danie proste i szybkie.
Składniki:
- makaron
- 500 gram truskawek
- 300 gram twarogu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- cukier
Wykonanie:
Makaron robię sama: 2 jajka , 2 szklanki mąki, 1/3 szklanki wody, zagnieść i zrobić makaron, pokroić na wstążki. Można użyć makaron gotowy świderki, wstążki czy rurki. Truskawki umyć, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miseczki zasypać cukrem do smaku i zostawić, wtedy truskawki puszczą sok i wciągną cukier. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt i cukier do smaku, wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i polać truskawkami, a na środek dać twaróg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz