Gdy na dworze upał, najlepszy deser to lody. Lody zrobione sobie, bez maszynki, z jajek, śmietanki i cukru, a do tego karmel, pięknie wyglądają i do tego pysznie smakują. Przepis na lody jest banalnie prosty, potrzebny jedynie mikser, chyba że ktoś ma dużo siły, można ubić lody trzepaczką.
Składniki na lody:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2-3 łyżki cukru
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, mleko zagotować i wlać cienkim strumieniem powoli do masy jajecznej cały czas ubijając. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z jajkami, nie ubijać tylko wymieszać, aby wszystko się połączyło. Przelać lody do pudełka plastykowego, schować do lodówki na 3 godziny, aby się zamroziły. Na małą patelnię, lub rondelek czy garnuszek, ale z grubym dnem rozsypać cukier równomiernie i podgrzewać nie mieszać, tylko można poruszać patelnią, gdy cukier się rozpuści, karmel jest gotowy, jeśli chcemy ciemniejszy kolor to podgrzewamy dłużej, ale uwaga karmel szybko się pali i robi się gorzki. Trzeba też uważać, aby się nie poparzyć, gdyż karmel jest bardzo gorący. Rozłożyć kawałek papieru do pieczenia, lub matę sylikonową, i lać karmel łyżką robiąc esy-floresy, cienkie, lub grubsze, zostawić na chwilę, i zdjąć. Takim karmelem dekorujemy lody przed podaniem. Lody waniliowe
Piękne! Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń