4 czerwca 2020

Lody waniliowe

Lody bardzo lubią chyba wszystkie dzieci. Są deserem wyjątkowo atrakcyjnym. Sporządza się je przez zamrożenie masy z mleka, śmietanki, cukru i jaj. Lody waniliowe, proste z mleka i ubitych jaj, nie są zbyt słodkie idealne dla dzieci, można je połączyć z musem owocowym lub z kakao.


Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 100 gram cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 2 jajka

Wykonanie:
Mleko zagotować. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stale ubijając dolewać po trochu gorące mleko. Ubijać dalej i podgrzewać na małym grzaniu, aż masa zgęstnieje, ale nie zagotować, mieszać cały czas aby nie zrobiły się grudki. Następnie masę lodową przełożyć do drugiego garnka i wstawić do bardzo zimnej wody, najlepiej z lodem, szybko schłodzić, przelać do foremki na lody i wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny. Podawać w pucharkach z musem owocowym lub rozpuszczoną czekoladą. Lody śmietankowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz