Początek jesieni

25 czerwca 2020

Knedle z czereśniami

Na knedle z czereśniami czekam cały rok, robię je tylko w sezonie. Jest trochę pracy z nimi, trzeba je wydrylować, ale za to knedle  z nimi są przepyszne, a takich nie kupimy. Sezon na czereśnie nie trwa długo, dlatego korzystajmy póki są i jedzmy je do woli.


Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna
  • sól
  • 400 gram czereśni

Do polania:

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • cukier

Wykonanie:
Od czereśni oderwać ogonki, umyć je i wydrylować. Ziemniaki zmielić, wyjąć 1/4 część, a w to miejsce wsypać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną i jajko, zagnieść szybko ciasto. Z ciasta formować małe placuszki na każdy nałożyć 2-3 czereśnie i zlepiać robiąc okrągłe knedle, układać je na posypaną mąką deseczce. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją do smaku i wrzucać na wrzącą wodę knedle, gdy wszystkie wypłyną zmniejszyć grzanie i wolniutko gotować 8-10 minut. Na patelni rozgrzać masło dodać bułkę tartą i zrumienić ją. Knedle wyjąć na talerz, polać zrumienioną bułką tartą i posypać cukrem. Do knedli na talerzu dodać wydrylowane czereśnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz