8 września 2020

Kluski śląskie

Kluski śląskie, pyszne, mięciutkie, idealne do gulaszu lub tradycyjnie do rolady śląskiej, czy do zrazów. Warto zrobić sobie, szybko się robi i bardzo prosto.


 


.




Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana( około 150 gram)
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka wody
  • sól


Wykonanie:


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy przestygną, można też użyć takie z poprzedniego dnia z obiadu, zmielić przez maszynkę lub przetrzeć. Przełożyć do miseczki, wyjąć 1/4 część, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i łyżkę mąki pszennej, dołożyć wyjętą część ziemniaków i zagnieść ciasto. Ja robię kluski śląskie bez jajka, jeśli ciasto jest za gęste dodaję łyżeczkę wody. Z ciasta robić okrągłe kluski, w każdym dziurkę. Kluski śląskie nie mogą leżeć, bo robią się rzadkie, dlatego trzeba je od razu gotować w lekko osolonej wodzie. Wrzucać kluski na wrzącą wodę, gdy wszystkie wypłyną, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5 minut. Odcedzić i podawać do mięsa, gulaszu, czy nawet tylko z sosem pieczarkowym.

3 komentarze:

  1. A co zrobić z tą 1/4 ziemniaków, które wyjąlem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dołożyć do pozostałych, wyjmujemy po to, aby wiedzieć ile dodać mąki, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Dołozyć do całości ;) wyrobić ;)

    OdpowiedzUsuń