Gulasz często gości na moim stole, chociaż częściej z mięsa wieprzowego niż z wołowiny. Najczęściej robię go z mięsa z biodrówki, szynki lub łopatki. Mięciutkie mięso w sosie własnym, z cebulą i przyprawami, z różnymi dodatkami kaszą, kopytkami, ale też z ziemniakami.
- 1 kg mięsa z szynki
- 1-2 cebule
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- smalec
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i po trochu wrzucać mięso, obsmażyć na rumiano z każdej strony. Cebulę pokroić w krążki. Mięso posypać papryką, przemieszać, uważać aby papryka się nie spaliła, ma tylko się podgrzać, dodać cebulę, posolić, dodać pieprz, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolniutko dusić, podlewając co jakiś czas wodą. Gdy mięso jest miękkie, doprawić majerankiem i zagęścić mąką rozmieszaną w odrobinie wody. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym, lub z kaszą czy z kopytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz