Początek jesieni

13 czerwca 2020

Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną

Gulasz wieprzowy, tradycyjny polski smak, z dużą ilością sosu. obiad dla całej rodziny, pyszny można ugotować go więcej, będzie na dwa dni, lub zamrozić. Kruche, mięciutkie kawałki mięsa zanurzone w zawiesistym, pikantnym sosie podane z ziemniakami lub z kaszą, z dodatkiem ogórka kiszonego, lub buraczków zadowoli każdego.


Składniki:

  • 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1-2 cebule
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • 1 łyżka smalcu

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć każdy kawałek w mące. Na patelni rozgrzać smalec i wkładać porcjami mięso, po trochu, aby się obsmażyło, jeśli włożymy od razu za dużo, mięso puści sok i nie zrumieni się. Gdy całe mięso już obsmażone, dodać pokrojoną na plastry cebulę, posolić i dodać pieprzu, zmniejszyć grzanie i przykryć patelnię, aby gulasz wolniutko się dusił. Mięso puści sos, trzeba jednak podlać trochę wodą, sprawdzać czy nie wyparowała i w razie potrzeby dolać wody. Dodać przyprawy do smaku majeranek i paprykę. Jeśli sos lubimy gęsty można na koniec zaprawić jeszcze mąką, tak jak zupę. Ugotować kaszę gryczaną na sypko, gdy mięso już jest miękkie, wyłożyć na talerz dodać ogórek kiszony, lub buraczki zasmażane.    Buraczki do obiadu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz