Sezon na truskawki w pełni, czas na przetwory. Truskawki możemy zamrozić, ale pyszny jest dżem i sok, który w czasie gdy nie ma już truskawek, możemy skosztować. Przepis na dżem z truskawek jest bardzo prosty i co ważne szybki. Nie dodaję żadnych substancji żelujących, wystarczą truskawki i cukier, można wzbogacić sokiem z cytryny lub laską rabarbaru, aby wzbogacić smak i kolor.
- 2 kg truskawek
- 0,5 kg cukru
- 1-2 łyżki soku z cytryny lub laska rabarbaru
- słoiki z zakrętkami
Wykonanie:
Truskawki obrać z szypułek, odrzucić nadpsute, wymyć i odsączyć na sicie. Większe truskawki pokroić nożem na ćwiartki, lub plastry, a te malutkie można zostawić w całości. Przełożyć do szerokiego garnka i zasypać szklanką cukru, wymieszać i zostawić na pół godziny. W tym czasie umyć dokładnie słoiki i zakrętki i wyparzyć je wrzącą wodą. Truskawki z cukrem zagotować i wyłączyć, zostawić na 15 minut. Duże sitko położyć na garnku mniejszym i przelać truskawki, jak sok odleci, przełożyć je do tego dużego garnka, dodać szklankę cukru i gotować, mieszać co jakiś czas. Sok spróbować, jeśli mało słodki, zależy to od truskawek, można dosłodzić 2 łyżkami cukru, zagotować, zmniejszyć grzanie i po 2 minutach wlewać do słoików, zakręcać i stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem. Do dżemu z truskawek włożyć całą laskę rabarbaru, zagotować i wyjąć ją, chodzi tylko o dodanie smaku, wsypać pozostały cukier i gotować, aż gęstość będzie odpowiednia. U mnie trwało to godzinę, a dżem wyszedł pyszny, gęsty. Gotowy dżem włożyć do gorącego wyparzonego słoika, od razu zakręcić i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem. Z porcji wyszło 5 słoiczków małych soku, oraz 4 słoiczki dżemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz