Drożdżak ciasto drożdżowe, ale dla leniwych czyli bez wyrabiania. Proste, smaczne i każdy sobie poradzi z tym przepisem. Przepis z rodzaju takich, co to wszystko wrzucamy do miski mieszamy i gotowe. Tak więc kto lubi ciasto drożdżowe, a nie lubi długo wyrabiać, może skorzystać z tego przepisu.
.
Składniki:- 2 szklanki cukru
- 5 jaj
- 1/2 kostki masła
- 100 gram drożdży
- 2 szklanki mleka
- odrobinę soli
- 1 kilogram mąki
- cukier waniliowy
- 100 gram rodzynek
Kruszonka:
- 1/2 szklanki cukru
- 1.2 szklanki mąki
- 50 gram masła
Wykonanie:
Ciasto zaczynamy robić wieczorem. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy. Jajka roztrzepać widelcem dodać do cukru. Drożdże rozkruszyć, a masło rozdrobić, można zetrzeć na tarce i dodać do miski. Wszystko zalać zimnym mlekiem i troszkę posolić.Zostawić tak ułożone warstwami przykryte ściereczką na noc. Rano wsypać 1 kilogram mąki, sparzone rodzynki i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać ciasto. Piec 45-50 minut w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz