Czereśnie lubią wszyscy, ale są bardzo krótko, dlatego robię z nich przetwory, które jemy prawie do wiosny. Czereśnie w lekkim syropie są bardzo dobre, można wykorzystać je do deserów, lub jeść prosto ze słoika, czy nawet ugotować kompot.
- 2 kg czereśni
- 1 litr wody
- 500 gram cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Od czereśni oderwać ogonki, dokładnie przebrać i umyć, wyłożyć na sito, aby je odsączyć. Z wody i cukru ugotować syrop, dodać sok z cytryny. Czereśnie ułożyć w słoikach, zostawiając 2 cm od góry, zalać syropem i zakręcić. Pasteryzować małe słoiki od zagotowania zmniejszając grzanie 30 minut. Zostawić w garnku jeszcze godzinę, wyjąć i sprawdzić czy wszystkie się zamknęły, wynieść w chłodne miejsce. Pasteryzacja czyli wekowanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz