Budyń ale nie z torebki, przygotujemy bardzo szybko, będzie dużo zdrowszy i smaczniejszy. Możemy wzbogacić go owocami, lub sokiem owocowym. Dzieci chętnie jedzą takie połączenia, nawet te "niejadki", dlatego warto przygotować na deser taki budyń.
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 duże żółtko jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 gram truskawek, malin, borówki lub inne owoce
Wykonanie:
Do mąki dodać żółtka i dolewając pół szklanki mleka dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do rozrobionej mąki z żółtkami dolać trochę wrzącego mleka, wymieszać i wlać do garnka z mlekiem, ugotować budyń. Gorący budyń wyłożyć na talerzyki lub salaterki, polać sokiem, lub owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz