Placuszki z truskawkami, mięciutkie, pulchne, ze śmietaną i truskawkami to pomysł na kolację, czy drugie danie. Robi się je bardzo szybko, jeszcze szybciej znikają. Uwielbiają je dzieci, nawet te ,,niejadki", a dorośli też nimi nie pogardzą.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 100 ml jogurtu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Do polania:
- 100 ml śmietany 12% lub jogurt
- 400 gram truskawek
- 2-3 łyżki cukru
Wykonanie:
Truskawki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki, posypać cukrem i zostawić. Do miski wbić jajka, dodać sól i trzepaczką rozmieszać, dodać cukier waniliowy, mleko , jogurt, wymieszać i dodać pozostałe składniki. Ciasto na placki odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść łyżką ciasto, smażyć przez minutę małe placuszki z obydwu stron, gotowe wyłożyć na talerz, polać truskawkami i śmietaną. Truskawki można zastąpić jagodami, lub innymi owocami.