Wiosna to czas, kiedy co roku gotuję zupę z pokrzywy, jest bardzo smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Pokrzywy rosną wszędzie, ale zbierać je należy w miejscach oddalonych od dróg, najlepiej na działkach, łąkach. Pokrzywa jest bardzo zdrowa, nie muszę chyba nikogo przekonywać, jedyną jej wadą jest to, że parzy, ale zbieramy ją w rękawiczkach i najlepiej same młode główki. Zupę z pokrzyw można ugotować na rosole, wywarze warzywnym lub tylko na maśle.
Składniki:
- 3 garście świeżej pokrzywy
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 łyżka mąki
- 2-3 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka szczypiorki
- 1-2 ząbki czosnku
- 4-5 ziemniaków
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Młode pokrzywy wymyć i pokroić można drobno lub grubo . Warzywa i ziemniaki obrać, wymyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i przesmażyć warzywa chwilkę, dodać pokrojony czosnek i ziemniaki. Całość zalać 1,5 litra wody lub rosołu i gotować wolno 10 minut. Do zupy dodać pokrzywę, doprawić solą, pieprzem do smaku i pogotować 5-10 minut. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Na koniec dodać do zupy śmietanę. Zupę pokrzywową podawać z pokrojonym jajkiem i posypaną szczypiorkiem.
Zrobiłam tą zupę, bo zostalo mi troche wytłoczyn po wyciskaniu soku z pokrzywy. Bylam przekonana, ze moje dzieci jej nawe nie tkną. Z niedowierzaniem patrzylam jak zjedli ją do ostatniej lyzki. Wow!
OdpowiedzUsuńCieszę się, zupa jest pyszna i zdrowa, pozdrawiam i zapraszam częściej!
UsuńJakie części pokrzyw? Same główki, same liście? Pokrojona łodyga też?
OdpowiedzUsuńPisze w przepisie, że najlepsze są młode główki, liście, grube łodygi są często zdrewniałe, tak że lepiej robić z listków. Pozdrawiam!
Usuń