1 maja 2020

Zupa z pokrzywy

Wiosna to czas, kiedy co roku gotuję zupę z pokrzywy, jest bardzo smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Pokrzywy rosną wszędzie, ale zbierać je należy w miejscach oddalonych od dróg, najlepiej na działkach, łąkach. Pokrzywa jest bardzo zdrowa, nie muszę chyba nikogo przekonywać, jedyną jej wadą jest to, że parzy, ale zbieramy ją w rękawiczkach i najlepiej same młode główki. Zupę z pokrzyw można ugotować na rosole, wywarze warzywnym lub tylko na maśle.


Składniki:

  • 3 garście świeżej pokrzywy
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 łyżka mąki 
  • 2-3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka szczypiorki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:
Młode pokrzywy wymyć i pokroić można drobno lub grubo . Warzywa i ziemniaki obrać, wymyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło i przesmażyć warzywa chwilkę, dodać pokrojony czosnek i ziemniaki. Całość zalać 1,5 litra wody lub rosołu i gotować wolno 10 minut. Do zupy dodać pokrzywę, doprawić solą, pieprzem do smaku i pogotować 5-10 minut. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zaprawić zupę. Na koniec dodać do zupy śmietanę. Zupę pokrzywową podawać z pokrojonym jajkiem i posypaną szczypiorkiem. 


4 komentarze:

  1. Zrobiłam tą zupę, bo zostalo mi troche wytłoczyn po wyciskaniu soku z pokrzywy. Bylam przekonana, ze moje dzieci jej nawe nie tkną. Z niedowierzaniem patrzylam jak zjedli ją do ostatniej lyzki. Wow!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, zupa jest pyszna i zdrowa, pozdrawiam i zapraszam częściej!




      Usuń
  2. Jakie części pokrzyw? Same główki, same liście? Pokrojona łodyga też?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisze w przepisie, że najlepsze są młode główki, liście, grube łodygi są często zdrewniałe, tak że lepiej robić z listków. Pozdrawiam!

      Usuń