Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy, nie muszę chyba przekonywać, prawie nic nie kosztuje, możemy sami go zrobić. Zakwas powinni pić wszyscy, tak naprawdę to prawdziwe złoto dla naszego organizmu. Można też gotować z niego barszcz czerwony czysty czy zabielany śmietaną. Przepis na ten zakwas jest inny niż wszystkie, robimy go w słoikach i może w chłodnej piwnicy stać nawet rok, dłużej nie próbowałam.
Składniki:
- buraki czerwone ekologiczne
- sól kamienna
- czosnek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- kawałek korzenia chrzanu
- słoik litrowy
Słoiki i zakrętki dokładnie wymyć i wyparzyć. Buraki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do słoika włożyć buraki, układać je, aby weszło jak najwięcej, zostawić 3 cm wolnego miejsca od góry słoika. Czosnek obrać, a chrzan oskrobać, umyć. Do każdego słoika włożyć 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu. Dodać łyżeczkę soli kamiennej. Zagotować wodę i lekko ją przestudzić, tak aby była ciepła, zalać buraki tak aby były przykryte, zakręcić słoik i zostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni, gdy zakwas przestanie "buzować" wynieść w chłodne miejsce. Zakwas z buraków będzie się kisił, powoli nabierał smaku, a stać może i rok. Możemy go użyć kiedy przyjdzie nam ochota, jest smaczny i zdrowy.
Super sprawa! Jutro robię! Dzieki za przepis!!
OdpowiedzUsuńBiorę się do roboty i dziś zrobię. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pychota 🤩
OdpowiedzUsuńPyszny nie chcę innego
OdpowiedzUsuń