Maj to sezon na szparagi, wtedy są najsmaczniejsze i wszędzie dostępne. Szparagi są niskokaloryczne, ale mają wysoką zawartość składników odżywczych, zawierają łatwostrawne biała i cukry, dużo witamin i minerałów, dlatego trzeba jeść ich jak najwięcej pod każdą postacią. Szparagi są proste w przygotowaniu, ja wolę te zielone, krótko się gotują, a smakują wybornie. Szparagi zielone z masełkiem i bułką tartą można jeść jako samodzielne danie, lub dodatek do obiadu z kotletem.
- 1 pęczek szparagów
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Szparagi zielone wymyć, odłamać białe końcówki, nie obiera się ich, tylko związać bawełnianą nicią w pęczek. W wąskim wysokim naczyniu zagotować wodę z solą i cukrem, włożyć szparagi tak, aby woda sięgała poniżej główek, gdyż główki są bardzo delikatne. Gotować na wolnym ogniu 5-8 minut. Na patelni rozpuścić masło z oliwą, dodać bułkę tartą i przesmażyć. Szparagi wyjąć na talerz i polać gorącym masłem z bułką tartą. Wodę po gotowaniu szparagów można wykorzystać dodając ją do wywaru zupy, jest pełna witamin, szkoda wylewać. Szparagi można ugotować na parze, ale wtedy trzeba uważać, aby główki się nie rozgotowały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz