Początek jesieni

26 maja 2020

Sałatka letnia

Sezon na sałatę w pełni, dlatego powinniśmy jeść jej jak najwięcej, jest jej mnóstwo odmian i z każdej możemy zrobić tą sałatkę, ja zrobiłam z sałaty masłowej. Sałatka letnia idealna na upalne dni, spotkania towarzyskie przy grillu, na lekką kolację czy posiłek do pracy. Szybka, prosta i smaczna.


Składniki:

  • główka sałaty
  • 2 duże pomidory
  • 5 rzodkiewek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 cebulka mała
  • 1 mozzarella

Sos:

  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • pieprz do smaku

Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ogórki kiszone pokroić w plasterki, pomidory w kostkę lub w mniejsze cząstki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić i dodać do sałaty. Do jogurtu dodać musztardę i miód, wymieszać i polać sałatę. Na sos wyłożyć pomidory, rzodkiewkę, i ogórki kiszone. Mozzarellę porwać na mniejsze kawałki lub tak jak ja, pokroić w kostkę i wyłożyć na sałatkę. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Całą sałatkę oprószyć mielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz