Rogaliki krucho-drożdżowe, z marmoladą lub domową galaretką czy nawet dżemem, pyszne, mięciutkie, uwielbiają je dzieci ale i dorośli nie pogardzą. Szybko znikają z talerza, polane lukrem czy tylko posypane cukrem pudrem, a nawet bez niczego są dobre. Takie rogaliki można piec cały rok.
Składniki:
- 1 kostka masła
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 gram drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek mleka
- 1 słoik marmolady, lub domowego dżemu
Wykonanie:
Mąkę przesiać, połowę zostawić, a resztę posiekać nożem z masłem na drobne kawałki. Do drożdży dodać pół łyżeczki cukru i letnie mleko, dokładnie rozmieszać, zostawić na chwilę, aby podrosły. Do mąki dodać drożdże i zagnieść ciasto. Ciasto na rogaliki zawinąć w ściereczkę, do większego garnka nalać zimnej wody i włożyć ciasto. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, dodać pozostałą mąkę, jajko i cukier wyrobić ciasto. Od razu podzielić na części, wałkować kółka, każde pokroić na trójkąty. Rogaliki nadziewać marmoladą i zwijać, układać na formie posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem.
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- trochę przegotowanej zimnej wody
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodać trochę wody do odpowiedniej gęstości. Rogaliki bez jajek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz