Początek jesieni

12 maja 2020

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe, z marmoladą lub domową galaretką czy nawet dżemem, pyszne, mięciutkie, uwielbiają je dzieci ale i dorośli nie pogardzą. Szybko znikają z talerza, polane lukrem czy tylko posypane cukrem pudrem, a nawet bez niczego są dobre. Takie rogaliki można piec cały rok.

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 60 gram drożdży świeżych
  • 2 łyżki cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 1 słoik marmolady, lub domowego dżemu

Wykonanie:
Mąkę przesiać, połowę zostawić, a resztę posiekać nożem z masłem na drobne kawałki. Do drożdży dodać pół łyżeczki cukru i letnie mleko, dokładnie rozmieszać, zostawić na chwilę, aby podrosły. Do mąki dodać drożdże i zagnieść ciasto. Ciasto na rogaliki zawinąć w ściereczkę, do większego garnka nalać zimnej wody i włożyć ciasto. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, dodać pozostałą mąkę, jajko i cukier wyrobić ciasto. Od razu podzielić na części, wałkować kółka, każde pokroić na trójkąty. Rogaliki  nadziewać marmoladą i zwijać, układać na formie posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące polać lukrem, lub posypać cukrem pudrem.

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • trochę przegotowanej zimnej wody

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodać trochę wody do odpowiedniej gęstości.             Rogaliki bez jajek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz