Początek jesieni

2 maja 2020

Pizza ze szpinakiem i resztą

Pizza ze szpinakiem, smażonymi pieczarkami, z trzema rodzajami sera i pysznym sosem, prosta w wykonaniu, pyszna i ładnie się prezentuje. Idealna na obiad czy kolację, a nawet na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 30 gram drożdży świeżych
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 100 gram świeżego szpinaku
  • 100 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 gram sera żółtego
  • 1/3 opakowania sera Feta
  • 1 kulka mozzarella
  • 1 łyżeczka oregano

Sos:

  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka miodu
  •  1 łyżeczka oregano

Wykonanie:
Drożdże zasypać cukrem, dodać trochę letniej wody i rozrobić. Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże, olej i wyrabiać rękę dolewając wody. Ciasto wyrobione dobrze odchodzi od ręki, nie klei się. Ciasto na pizzę przykryć ściereczką i zostawić aby podrosło.
Szpinak umyć, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić dokładnie na sicie. Pieczarki obrać, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obraną, pokrojoną cebulę i pieczarki, poddusić, doprawić na ostro pieprzem i solą. Formę posypać mąką. Ciasto wyrośnięte wyłożyć na formę i rękoma rozprowadzić na całą powierzchnię, wyrównać, przykryć ściereczką i zostawić na chwilę aby podrosło. Składniki sosu wymieszać, dodać oregano. Ciasto na pizzę posmarować sosem, rozłożyć usmażone pieczarki, szpinak. Ser Feta pokroić w kostkę, mozzarellę pokroić w plasterki, a ser żółty zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu całą pizzę. Na koniec oprószyć oregano. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić pizzę i piec do zrumienienia spodu około 20 minut. Pizza jest na całą formę dużą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz