Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 30 gram drożdży świeżych
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki letniej wody
- 100 gram świeżego szpinaku
- 100 gram pieczarek
- 1 cebula
- 100 gram sera żółtego
- 1/3 opakowania sera Feta
- 1 kulka mozzarella
- 1 łyżeczka oregano
Sos:
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oregano
Wykonanie:
Drożdże zasypać cukrem, dodać trochę letniej wody i rozrobić. Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże, olej i wyrabiać rękę dolewając wody. Ciasto wyrobione dobrze odchodzi od ręki, nie klei się. Ciasto na pizzę przykryć ściereczką i zostawić aby podrosło.
Szpinak umyć, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić dokładnie na sicie. Pieczarki obrać, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obraną, pokrojoną cebulę i pieczarki, poddusić, doprawić na ostro pieprzem i solą. Formę posypać mąką. Ciasto wyrośnięte wyłożyć na formę i rękoma rozprowadzić na całą powierzchnię, wyrównać, przykryć ściereczką i zostawić na chwilę aby podrosło. Składniki sosu wymieszać, dodać oregano. Ciasto na pizzę posmarować sosem, rozłożyć usmażone pieczarki, szpinak. Ser Feta pokroić w kostkę, mozzarellę pokroić w plasterki, a ser żółty zetrzeć na tarce i posypać po wierzchu całą pizzę. Na koniec oprószyć oregano. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, wstawić pizzę i piec do zrumienienia spodu około 20 minut. Pizza jest na całą formę dużą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz