Początek jesieni

21 maja 2020

Pierogi z serem

Pierogi z serem, na słodko, polane masłem ze zrumienioną bułką tartą i gęstą śmietaną, pyszne danie na obiad czy kolację, można przygotować więcej i zamrozić, a potem kiedy przyjdzie nam ochota, mamy szybki obiad. Danie proste, a takie są najlepsze, a pierogi lubią wszyscy, szczególnie te domowe.


Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól

Farsz:

  • 500 gramów twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Do polania:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:
Mąkę przesiać, zrobić dołek i wlać wrzącą wodę, wymieszać widelcem. Dodać masło, szczyptę soli i wyrabiać dolewając po trochu wodę. Ciasto na pierogi musi być elastyczne i odchodzić od ręki, jeśli jest za twarde dodać trochę wody, jeśli za miękkie dosypać mąki, przykryć ściereczką i zostawić, aby odpoczęło. Przygotować ser: ser zmielić, lub przetrzeć, jeśli twaróg jest miękki wystarczy dokładnie rozetrzeć go widelcem, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i cukier do smaku. Ciasto wałkować na placki, wykrawać kółka, na każde nałożyć po łyżce sera, zlepiać pierogi. Zagotować wodę w większym garnku, osolić do smaku i wrzucać pierogi, jak wypłyną do wierzchu zmniejszyć grzanie i gotować 6-7 minut. Gorące pierogi z serem wyjąć na talerz, masło przesmażyć z bułką tartą, polać pierogi, można posypać cukrem i dodać kwaśnej śmietany. Szybkie, proste i pyszne danie dla każdego. Z porcji tej wyszło 30 pierogów.

2 komentarze:

  1. A jakie duže te szklanki bo ja mam 3 rodzaje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie chcemy, mogą być większe, wtedy wyjdzie ich mniej, lub mniejsze to będzie więcej pierogów. U mnie szklanka o pojemności 180 ml.

      Usuń