Początek jesieni

18 maja 2020

Pasta z jajeczna

Pasta z jajkiem i serem to połączenie gotowanych na twardo jajek z serem twarogowym, z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki, wymieszane z majonezem i jogurtem, doprawione pieprzem i solą, pyszny dodatek do chleba. Zrobienie takiej pasty nie zajmuje dużo czasu, składników nie jest dużo, a zachwyci nas niebanalnym smakiem.


Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 gram sera twarogowego
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Niektórzy jajka gniotą widelcem, ale pokrojone wyglądają lepiej. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno. Rzodkiewki umyć i pokroić w drobną kostkę, lub zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić drobniutko w kosteczkę i sparzyć wrzącą wodą. Twaróg rozkruszyć, dodać pokrojone jajka, rzodkiewkę, szczypiorek i osączoną cebulę. Pastę wymieszać, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, może dodać musztardy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz