Pasta z jajkiem i serem to połączenie gotowanych na twardo jajek z serem twarogowym, z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewki, wymieszane z majonezem i jogurtem, doprawione pieprzem i solą, pyszny dodatek do chleba. Zrobienie takiej pasty nie zajmuje dużo czasu, składników nie jest dużo, a zachwyci nas niebanalnym smakiem.
- 4 jajka
- 250 gram sera twarogowego
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Niektórzy jajka gniotą widelcem, ale pokrojone wyglądają lepiej. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno. Rzodkiewki umyć i pokroić w drobną kostkę, lub zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić drobniutko w kosteczkę i sparzyć wrzącą wodą. Twaróg rozkruszyć, dodać pokrojone jajka, rzodkiewkę, szczypiorek i osączoną cebulę. Pastę wymieszać, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, może dodać musztardy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz