Orzechowiec ciasto niezwykle pyszne, kruche miodowe, przełożone budyniem, polane po wierzchu masą orzechową w lekkim karmelu z miodem. Nie jest to typowy orzechowiec, uproszczony, pieczony razem z masą budyniową, czyli wersja dużo szybsza i mniej tłusta. Piekę to ciasto od dawna, uwielbiamy orzechy a tu w połączeniu z karmelem są bardzo smaczne.
Składniki na ciasto:
- 500 gram mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki miodu
- 150 gram cukru
- 200 gram masła
Masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe na 0,5 l mleka
- 3 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 czubata łyżka masła
Karmel orzechowy:
- 300 gram orzechów włoskich
- 100 gram cukru
- 2 łyżki miodu
- 50 gram masła
- 2-3 łyżki wody
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto, zagnieść miękkie ciasto miodowe, podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę 40x25 cm, a drugą rozwałkować na taką samą wielkość na papierze do pieczenia. Ugotować budyń: dwie szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem, budynie rozmieszać w jednej szklance mleka i wlać na gotujące mleko. Masę budyniową wylać równomiernie na ciasto, przykryć drugą częścią ciasta, zdjąć papier i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-55 minut. Upieczone cisto wyjąć i zostawić, aby przestygło. Przygotować karmel orzechowy. Orzechy posiekać, na patelni rozpuścić masło , miód i cukier, dodać orzechy i chwilę przesmażyć, podlać wodą i dusić 5 minut. Gorący karmel orzechowy wyłożyć na upieczone wystudzone ciasto.
Piec z termoobiegiem czy gora-dol? Dziekuje
OdpowiedzUsuńJa piekę góra-dół, ale każdy zna swój piekarnik, tak jak ciasto kruche, pozdrawiam!
UsuńOrzechowiec wyszedl pyszny i nie za slodki. Warstwa wierzchnia z karmelizowanymi orzechami jest bardzo wciagajaca. Przepis do powtorzenia :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, zapraszam do innych przepisów, pozdrawiam!
UsuńA orzechy wloskie jak zaschna maja taka skorke ktorej nie da sie obrac czy nie wychodza gorzkie
OdpowiedzUsuń