Młoda kapusta to wiosenny przysmak na który czekam całą zimę. Smak młodej kapusty przypomina mi dzieciństwo i rodzinny dom, uwielbiałam kapustę młodą mojej mamy i ja ją też tak robię. Ugotowana na żeberkach, lub kościach wieprzowych, z dodatkiem koperku, a do tego tylko ziemniaki z przysmażoną cebulką lub z koperkiem, proste i smaczne danie.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 300 gram żeberek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka koperku
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą, tak aby tylko je przykryła, zagotować. Zebrać z wywaru szumowiny, zmniejszyć grzanie i dodać iść laurowy i ziele angielskie. Marchew obrać, wymyć, pokroić w kostkę i po 15 minutach dodać do mięsa. Kapustę, najlepiej jak główka jest twarda, obrać z pierwszych liści, umyć i drobno poszatkować ręcznie nożem, lub na szatkownicy. Gdy mięso prawie miękkie dodać kapustę, osolić do smaku i chwilę pogotować. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i przesmażyć na złoto, dodać do kapusty. Na tłuszcz od cebuli wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, dolać trochę zimnej wody, wymieszać i wlać do kapust, doprawić octem i pieprzem do smaku. Na suchą patelnię wsypać cukier, podgrzewać nie mieszając, aż zrobi się brązowy karmel, ale uważać, żeby się nie spalił, dolać trochę wody, zagotować i wlać do kapusty. Koperek pokrojony drobno dodać na koniec, można dodać do smaku łyżeczkę ketchupu, lub świeżego pokrojonego pomidora.
Ale zrobiliście mi smaku jutro musze takiej ugotowac
OdpowiedzUsuńJa zawsze gotuję taką młoddą kapustę .Taki sam przepis .
OdpowiedzUsuńWszystko Super-Zamiast octu sok z świeżej cytryny.🙂
OdpowiedzUsuńDodaję ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy, polecam wypróbować, pozdrawiam!
UsuńPyszna kapusta
UsuńSuper kapusta bardzo smakuje polecam.
OdpowiedzUsuńCzy ktoś to gotował i jadł? Jak smakuje tak przygotowana kapusta?
OdpowiedzUsuń