Kotlety schabowe, danie bardzo szybkie i smaczne, najczęściej goszczą na naszych stołach. Nie zawsze jednak kotlety schabowe są dobre, często są twarde, suche. Mój sposób na kotlety, aby były pyszne, soczyste, to bardzo prosta marynata, w której marynują się rozbite tłuczkiem kotlety przez co najmniej pół godziny.
- 600 gram schabu
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Marynata:
- 2 łyżki gęstego majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki ulubionych ziół
Schab umyć, podzielić na kotlety, rozbić z każdej strony. Przyrządzić marynatę: do miseczki włożyć majonez, śmietanę i musztardę najlepiej ostrą, wymieszać do połączenia składników i dodać zioła, u mnie rozmaryn, ale jakie lubimy, lub bez ziół. Każdy kotlet schabowy posmarować marynatą, jak kromkę chleba masłem, z każdej strony, włożyć do naczynia, przykryć i schować do lodówki, musi marynować się chociaż pół godziny, ale najlepiej dłużej. Jajka rozbić, dodać trochę soli, pieprzu, ale nie za dużo, bo marynata była doprawiona. Kotlet z marynatą, nie wycierać marynaty, tylko razem z marynatą włożyć do jajka obtoczyć, potem w bułce tartej i smażyć, najpierw na większym grzaniu, potem dosmażyć na mniejszym. Kotlety przygotowane w ten sposób są bardzo smaczne, soczyste i miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz